Швидкочитання: Топ-5 кращих додатків для iPhone

Швидкочитання: Топ-5 кращих додатків для iPhone

Інші статті про швидкочитання:
1) Як опанувати швидкочитання: 5 Android-застосунків;
2) 4 кращих книг про швидкочитання;
3) 5 ігор для мозку щоб читати швидше.


Чи знали ви, що швидкість читання - це навичка, яку можна прокачати? Зазвичай вона закріплюється і зупиняє зростання у межах 7-го класу. Середня швидкість читання у дорослої людини складає 200-240 слів на хвилину і у дорослому віці майже не змінюється. Якщо ви, звичайно, не прикладали до цього зусиль. Тому так - швидше за все ви читаєте, як 7-класник. Але ми маємо 2 добрих новини для вас: 1) так само читає і більша частина ваших знайомих; 2) цю навичку можна прокачувати, і далі ми розповімо, як це зробити за допомогою ваших iPhone і iPad.

З якого рівня ви не почнете - за допомогою простих вправ зможете досягти хороших результатів і у швидкості, і в розумінні прочитаного.

Кожного дня ми читаємо книжки, вивіски, чеки, меню, звіти, інструкції, cкладники виробів - процес настільки звичний, що ми навіть не замислюємось про його багатовимірність і складність. Щоб прокачати швидкість читання - треба розуміти, які, умовно, групи м’язів нам потрібно залучити.

Виявляється, що в процесі читання наші очі рухаються не плавно, а стрибками - саккадами і короткими фіксаціями. Кожна фіксація - пауза у читанні - триває 0,2 секунди - без додаткових тренувань цього вистачає, щоб побачити 1 слово. Завдяки тренуванням швидкочитання за одну таку фіксацію ви зможете побачити і запам’ятати 2-3 слова. Це дозволить пришвидшити час, який ви витрачаєте на один рядок тексту. Ще два вороги швидкого читання - повернення по тексту і промовляння прочитаного вголос. А коли ви читаєте зі звичайною вам швидкістю, мозок втомлюється виконувати звичне завдання і частіше буде відволікатись на інші.

Перше завдання - навчитись читати швидко. Друга, складніша - навчитись зберігати прочитану інформацію. Щоб зробити з вас супергероя, ми підібрали ці 5 додатків для ваших iPhone и iPad, які допоможуть натренувати ці навички.

1) Readlax: Speed Reading

Readlax: Speed Reading

Установити Readlax

Цей додаток від українських розробників допоможе вам натренувати усі “групи м’язів”, необхідні для розвитку швидкочитання. Тут все зав’язано на іграх, які розвивають робочу пам’ять, розширюють периферійний зір для охоплення якомога більшої кількості слів у рядку. Саме візуальне вікно відіграє найважливішу роль у швидкочитанні.

Основні ігри додатку:

  • “Матриця пам’яті” - вам потрібно запам’ятати розташування елементів і спробувати відтворити їх на робочому полі. Ця вправа допомагає розвивати робочу пам’ять і візуальний діапазон.
  • “Біграми і триграми” - периферійним зором потрібно розпізнати групи літер (біграми і триграми - послідовність з 2-3 літер). Це найефективніший тип тренувань. Тут використовується 49 біграм і триграм української мови, завдяки чому підвищується впізнаваність більшої кількості слів за одну фіксацію.
  • “Літерна і цифрова матриці” - вам потрібно розпізнавати усі цифри на екрані, дивлячись на центральну частину таблиці. Вправи розвивають периферійний зір.
  • “Номера пам’яті” розвивають візуальне вікно - спробуйте не відводячи погляду від центральної фігури роздивитись усі елементи на екрані.

   Всередині додатку вбудована читалка книг і новин із підсвічуванням фраз. Також тут можна перевірити швидкість читання різними мовами.

   Також розробники пропонують використовувати розширення Chrome для читання і тренування у браузері. Усі вправи подано в ігровій формі, тому попереджаємо - вірогідність захопитися і пройти все за раз - 99.9% ;)

Плюси додатку:

  • 7 днів тріал-періоду;
  • інтеграція гейміфікації у вправи (очки, досягнення, значки);
  • можливість вибору тренування різними мовами (повна адаптація ігор під українську мову);
  • тестування швидкості і моніторинг прогресу;
  • простота і доступність інтерфейсу.

Мінуси:

  • підписка після пробного періоду за $9.99 USD на місяць;
  • відсутність рейтингу гравця. 

2) Speed Reading: read faster! 

Speed Reading: read faster!

Установити

   Цей додаток розрахований не лише на дорослих. Тут підібрані вправи і рівні і для дітей. Окрім основних занять на розвиток пам’яті та уваги, тут можна пройти цілий курс тренувань. Щодня ви отримуватимете серію вправ і будете слідкувати за своїм прогресом.

   Всередині додатку можна читати книги у форматах fb2, epub, txt. А також є розділ з окремими тренуваннями, у якому ви власноруч можете вибудувати свою програму.

   А якщо здається, що сили на тренування вже нема - розділ з мотиваційними цитатами додасть трошки рішучості і допоможе нарешті зайнятись саморозвитком :)

 Серед вправ є схожі з попереднім додатком, а частина з них допомагає сконцентруватись на тексті за допомогою виділення тексту у процесі читання. Ви можете обрати швидкість, з якою буде підкреслюватись рядок - це допомагає сконцентруватись на тексті і обмежує регресії і субвокалізацію.

Плюси додатку:

  • серія безкоштовних тренувань;
  • можливість ведення щоденника успіху;
  • вибір рівня тренувань для дітей та дорослих;
  • простота і доступність інтерфейсу.

 Мінуси:

  • розширена версія тренувань доступна тільки після оформлення платної підписки;
  • збої у рейтингу додатку

 

3) Spreeder: Speed Reading E-Reader and Trainer 

Spreeder app

Установити

   Розробники цього додатку зосередились на створенні читалки, яка допоможе нарощувати швидкість читання. Ви не бачите весь текст, а тільки слова, що змінюються з певною швидкістю. Завдяки цьому ви не робите регресій і зменшуєте субвокалізацію. Всередині читалки вбудовано хмарне сховище, а додаток  запам’ятовує ваше місцеперебування  у тексті. Окрім цього ви можете синхронізувати додаток з усіма вашими пристроями.

   У статистиці користувача є можливість відстежувати прогрес і отримувати звіти про читання у порівнянні з попередніми результатами.

   Розширена версія додатку містить в собі серію вправ на розвиток навичок швидкочитання, уроки і бібліотеку з 20 000 електронних книжок. Окрім цього ви можете завантажити тексти з інтернету.

   У читалці додатку можна обрати один з 4- режимів читання: послідовний, потік, виділення і прокрутка. Додаток може показувати для читання одне слово чи фрагменти до 30 слів на 5 рядках. А ви обираєте зручний темп.

   Усі уроки розподілені за метою - скорочення субвокалізації прочитаного, скорочення повернень по рядку, тренування візуального вікна і змішані тренування на вирішення усіх завдань.

Плюси додатку:

  • розширені блоки тренувань;
  • глибоке налаштування під користувача;
  • розширена статистика результатів.

 Мінуси:

  • розширена версія тренувань тільки після оформлення платної підписки;
  • застарілий дизайн інтерфейсу;
  • часті збої при вході у додаток.

  

4) QuickReader - Speed Reading

Speedreading Android, Google Play app

Установити

   Розробники заявляють, що цей додаток ускладнить вам життя! Але тільки у аспекті читання. Тут також основний акцент зроблено на читалку всередині додатку з можливістю налаштувань швидкочитання під користувача. Основна фішка розробників - можливість налаштувати абсолютно все! Від кольору і шрифту додатку до тонких налаштувань тренувань швидкочитання.

   Ви можете використовувати додаток як звичайну читалку. А можете увімкнути турборежим і тренуватись у навичках швидкочитання - текст буде автоматично підсвічуватись з обраною вами швидкістю. Також є можливість одразу ж перевірити швидкість вашого читання і отримати рекомендацію для результативних тренувань.

   Всередині додатку вбудована бібліотека із 2 000 000 безкоштовних книг.

   Розширена версія тренувань доступна тільки у платній версії, яка коштуватиме вам у 5 доларів.

Плюси додатку: 

  • дизайн, що налаштовується під читача;
  • вбудована бібліотека з 2 млн книг;
  • ненав’язливий дизайн (якщо ви самі не вирішите його таким зробити);
  • окрім платного просування існує лайт-версія з дещо обмеженим функціоналом.

 Мінуси:

  • безкоштовна версія містить мінімум тренувань з швидкочитання;
  • книги у бібліотеці доступні при купівлі повної версії;
  • всі книги лише англійською мовою.

  

5) Iris: Speed Reading Tips

Speedreading Android, Google Play app

Установити

  На відміну від попередніх додатків, тут ви отримуєте теоретичний гайд зі швидкочитання. Жодних підсвічених текстів і інтерактивних ігор - ви вивчаєте матеріал та застосовуєте його у своїх щоденних читацьких підходах.

   Теорія розділена на три розділи; швидкість, розуміння і утримання. Всередині кожного з них ви отримуєте комплексний розгляд, правила і серію вправ, за якими можете розвити навичку швидкочитання. Це такий собі самовчитель, але всередині додатку.

Плюси додатку:

  • максимально короткий виклад інформації;
  • пташки в ілюстраціях до матеріалів :)
  • структурний підхід до вивчення теорії швидкочитання.

Мінуси:

  • відсутність інтерактивності у додатку;
  • спрощений дизайн і верстка;
  • незручний для взаємодії інтерфейс.

Усі ці додатки направлені на вироблення у вас звички до саморозвитку. Теорія чи практика, ігри чи суто навчання - обирати вам. Звичка формується протягом 7 днів, варто лише почати і вписати практику у свій щоденний графік. І вже через короткий проміжок часу ви зможете побачити перші результати вашої роботи. Ставайте супергероєм свого життя вже зараз завдяки нашим порадам та власній силі!

 

Швидкочитання. Як читати втричі швидше? >>