Як опанувати швидкочитання: 5 Android-застосунків

Як опанувати швидкочитання: 5 Android-застосунків

Інші статті про швидкочитання:
1) Швидкочитання: Топ-5 кращих додатків для iPhone;
2) 4 кращих книг про швидкочитання;
3) 5 ігор для мозку щоб читати швидше.


Щодня ми проводимо у смартфонах близько 4 годин. Ми переписуємось у месенджерах, шаримо соцмережі, граємо в ігри. Але потім збираємо себе докупи, правда? І вчимось новому. Завантажуємо додаток із вивчення іноземних мов, читаємо книги чи вчимось грати на гітарі.

Сьогодні ми пропонуємо вам навчитись… читати. Читати краще, ніж ви вже вмієте. І ні, це не суперздібність. Це навичка, яку ви можете прокачати. І почати ми пропонуємо прямо зараз за допомогою одного із ТОП-5 застосунків для тренування швидкочитання. Завантажуйте та тренуйтесь 5-10 хвилин на день

Тільки для початку визначимось, що таке швидкочитання.

Ще зі школи ми звикли до базових налаштувань читання. Більшість людей читає зі швидкістю, яка залишилась із нами з 6 класу. Якщо не розвивати цю навичку, швидкість може змінюватись, але не суттєво.

В цілому читання - це процес декодування символів з метою вилучення з них смислу. Під час читання наші очі рухаються не плавно по рядку, а роблять швидкі стрибки - “саккади”, і короткі паузи - “фіксації”. За одну таку фіксацію досвідчений читач може розпізнати і запам’ятати не одне слово, а 2-3 однією фразою (працювати з одним загальним образом) і навіть більше. Ненатренований читач водночас читає слово за словом. Одне слово - один мисленнєвий образ, і цей процес дуже неефективний та нудний. Опанувавши навичку швидкочитання, ви декодуватимете за одну фіксацію цілу фразу (2-3 слова), працюватимете зі складнішими образами.

Ваше перше завдання - навчитись читати швидше у 2-3 рази завдяки тренуванню периферійного (бокового) зору. Друге, складніше - навчитись зберігати прочитану інформацію, тренувати робочу пам’ять. Зі школи ми опанували навичку непродуктивного читання. Середньостатистичний читач постійно повертається за рядком, промовляє вголос прочитане і не підвищує швидкість читання від тієї, яка йому комфортна. А це означає, що мозок втомлюється робити звичну задачу і частіше відволікається на інші. Коли ви навантажуєте його більшою, оптимальною швидкістю, ваш мозок це оцінить і тут же візьметься за процес. Швидкість повинна бути у 3-4 рази більшою за ту, з якою ми розмовляємо (150 слів на хвилину) - 400-700 і більше слів на хвилину. Так ви у рази збільшите зацікавленість мозку у читанні. Процес буде швидким, легким, приємним і захопливим. Але щоб читати (декодувати слова) з такою швидкістю, потрібно тренувати очі, робочу пам’ять і мозок в цілому.

Швидкочитання - це навичка, завдяки якій кожен може читати швидше без втрати розуміння. Не треба плутати швидкочитання зі “скануванням” (skimming чи читання “за діагоналлю”). Під час сканування ви декодуєте тільки потрібні проміжки тексту, пропускаючи несуттєві описи, другорядні слова чи фрази. Під час швидкочитання ви декодуєте весь текст без пропусків з обов’язковим розпізнаванням та розумінням усіх слів. Існує декілька методів навчання: групувати слова (grouping, chunking); не промовляти про себе прочитане (субвокалізація чи промовляння); не повертатись на початок речення чи фразу (регресія), чим частіше ми повертаємось - тим нижча швидкість читання; покращувати пам’ять та візуальний діапазон.

Ми підібрали для вас 5 застосунків, у яких ви зможете тренувати свою навичку швидкочитання, навчитись запам’ятовувати більше інформації за меншу кількість часу і нарешті прочитати усі заплановані на рік книги за декілька місяців.

Readlax

Readlax Android, Google Play app

Установити

Граючи у нескладні ігри щодня, ви прокачуєте навички читання і тренуєте робочу пам’ять. Частина ігор спрямована на розширення “візуального вікна” - діапазону, за який ви можете охопити, декодуваит, більшу кількість слів. Візуальне вікно має ключове значення у швидкочитанні.

Основні ігри:

“Матриця пам’яті” допомагає розвивати робочу пам’ять і візуальний діапазон за допомогою елементів, що зникають. Спробуйте згадати і відтворити їхнє розташування.

“Номера пам’яті” розвивають периферійний зір - спробуйте, не відводячи погляду від центральної фігури, роздивитись усі елементи на екрані.

“Літерна і цифрова матриці” - знайдіть послідовно усі літери (цифри), дивлячись лише на центральну комірку таблиці за допомогою максимально бокового зору.

“Біграми” і “триграми” - вправи для тренування пошуку і розпізнавання боковим зором груп літер (біграм і триграм - послідовності з 2-3 літер). Цей тип ігор - найефективніший вид тренувань. Він містить набір із 49 розповсюджених біграм і триграм української мови, що підвищує розпізнавання цілих груп слів за одну фіксацію.

Всередині застосунку є функція читання (книги чи новин) з підсвічуванням групи слів (фраз), а ще ви можете пройти онлайн-тест на швидкість читання різними мовами.

Також розробники пропонують використовувати розширення Chrome для читання і тренування швидкості читання у браузері.

Усі вправи реалізовані в ігровій формі, захопитись тим чи іншим тестом дуже просто. Ви навіть не помітите, як навчальний блок добіг кінця.

  Плюси:

  • 7 днів пробний (тріал) період;
  • вправи розроблені у вигляді коротких ігор з інтеграцією гейміфікації (бали, досягнення, значки);
  • Chrome-розширення має інтеграцію з Google Books, Scribd, Kindle Cloud Reader;
  • можливість обрати простий/складний рівні;
  • тренування різними мовами;
  • є можливість завантажити власний текст для тренування;
  • тестування швидкості і моніторинг прогресу;
  • простота і доступність інтерфейсу.

Мінуси:

  • підписка після пробного періоду $9.99 USD на місяць;
  • відсутній рейтинг гравця.

Швидкочитання: розвиток мозку

Speedreading Android, Google Play app

Установити

Розробники об’єднали тренувальні вправи з можливістю читання книг одразу у застосунку. Ви можете завантажити свою книгу або читати ті, що вже завантажені у застосунку.

Усі тренування розділені на блоки та рівні. На початку вам доведеться пройти базові рівні, які можуть здатись легкими. Але це тільки початок.

Плюс застосунку - тренувальний курс. Підписавшись на нього, щодня ви будете проходити курс вправ протягом 3-х місяців. У нього входитимуть блоки на запам’ятовування, розширення візуального вікна, тренування точки концентрації та швидкості читання.

Крім цього, у застосунку є збірник мотиваційних порад і правил успіху.

Плюси:

  • безкоштовний доступ;
  • можливість тренування на книгах з власної бібліотеки;
  • тренування на книгах будь-якою мовою;
  • різноманіття вправ.

Мінуси:

  • відсутність рейтингу гравця;
  • неможливо обрати свій рівень.

Reedy. Intelligent reader

Reedy Android, Google Play app

Установити

За своєю суттю це читалка з розширеними можливостями. Можна завантажувати книги у форматі fb2 / epub / html / txt. Застосунок допомагає тренувати швидкочитання, показуючи слова книги у центрі сторінки. Ви налаштовуєте швидкість зміни слів та економите час на переміщення зору рядками. Можна обрати зміну до 3000 слів на хвилину - розробники вірять, що ви кращі за Наполеона (який міг посилити 2000 слів на хвилину).

Додатково розробники включили розширений функціонал налаштувань інтерфейсу і тексту книги.

Reedy вміє обмінюватись посиланнями з Pocket Reader і запускати режим читання. Підтримує формати: epub, fb2, html, txt і zip-архіви. Програму можна завантажити безкоштовно, але для активації усіх функцій доведеться заплатити за преміумверсію.

Плюси:

  • безкоштовний доступ;
  • можливість завантажувати власні книги;
  • глибокі налаштування під користувача.

Мінуси:

  • обмежений функціонал застосунку;
  • відсутність додаткових вправ.

Reading Trainer

Readingtrainer Android, Google Play app

Установити

На відміну від попередніх застосунків, “Швидкочитання” вартуватиме вам 3 долари. За цю суму розробники пропонують зіграти у 12 ігор на розвиток навичок швидкочитання. Вбудований PowerReader допоможе тренуватись паралельно із повсякденними завданнями - читаєте ранкові новини і одразу тренуєте навички.

Вбудовані ігри направлені на тренування швидкого розпізнавання чисел, літер і слів; ви можете натренувати вільний рух очей; підвищите здатність концентруватись і розширите візуальний діапазон.

Розробники вбудували у застосунок особисту статистику користувача, де ви зможете оцінити власний прогрес. 

Плюси:

  • можливість відстежувати власний прогрес;
  • доступно 10-ма мовами.

Мінуси:

  • платний доступ;
  • не інтуїтивний і перевантажений інтерфейс;
  • відсутність української мови.

Balto Speed Reading

Balto Android, Google Play app

Установити

Розробники зібрали в англомовному застосунку не лише функціонал тренажера, але і вбудували сюди читалку усіх форматів, які ви тільки можете знайти (можете докласти зусиль до пошуків рідкісних, які не підтримуються, але ми дійсно вражені їхньою кількістю).

Застосунок послідовно візуалізує абзаци тексту, пришвидшуючи ваше читання у комфортному темпі. Також його оснастили інтелектуальним аналізом абзаців і розділових знаків для зручності та легкості читання.

За своєю сутністю це читалка із розширеним функціоналом для тренування швидкочитання. Нічого зайвого - лише ви та текст.

Плюси:

  • зручна навігація читалки;
  • можливість підвантаження великої кількості форматів і вебсторінок;
  • інтелектуальний поділ на абзаци для легкості читання.

Мінуси:

  • відсутність української мови;
  • примітивний інтерфейс;
  • усі опції керування читанням доступні при купівлі платної версії.

Усі ці застосунки розраховані на тренування здібностей концентруватись, запам’ятовувати і бачити більше, ніж ви звикли у повсякденній практиці читання. Регулярні тренування по 15-20 хвилин на день зможуть принести вам помітні результати вже через кілька тижнів. А вже через місяць тренувань можна помітити, як кількість книг зі списку “маст рід” впевнено скорочується. Грайте у розвивальні ігри, вчіться швидкочитанню і ставайте супергероєм свого життя.

 

Тренуй свій мозок, щоб читати втричі швидше >>