5 ігор для мозку щоб читати швидше

5 ігор для мозку щоб читати швидше

Швидкочитання — це набір методик та технік, що допомагають збільшити швидкість читання без зниження розуміння прочитаного. 

Дослідження показують, що між швидкістю читання і успішністю учнів існує кореляція. Так, серед учнів, що швидко читають 53 % вчаться добре і відмінно, а серед тих, хто читає повільніше таких учнів буває не більше 4 %.

Навик швидкочитання має велике значення не тільки в навчанні дитини, а також в житті та професійному рості кожної людини. Кожен день ми працюємо з великими текстовими масивами даних. За статистикою кожен дорослий опрацьовує 100 тисяч слів щодня: в інтернеті, читаючи статті та книги, працюючи з електронною поштою та просто гортаючи стрічку у Фейсбуці.

Readlax пропонує набір простих онлайн вправ для тренування зору та роботи мозку, що сприяє розвиткові навику швидкочитання. Давайте розглянемо ці ігри.

1. Гра "Чарунки Пам'яті"

Readlax Чарунки Пам'яті

Як грати.

Запам'ятайте сині чарунки (клітинки). Потім знайдіть клітинки, які відображались. Ця гра найпростіша з усього списку і відіграє роль "розігріву" перед більш складними іграми. Щоб перейти до слідуючої гри потрібно успішно закінчити 4 ігрових сесії. За кожну чарунку передбачено 5 балів. З кожною грою кількість чарунок буде збільшуватись.

Що тренує.

Гра тренує робочу пам'ять, зоровий простір і периферійне поле зору.

2. Гра "Числа Пам'яті".

Readlax Числа Пам'яті

Як грати.

Ця гра трохи складінша за "Чарунки Пам'яті". Зосередьтеся на геометричній фігурі та спробуйте побачити боковим зором цифри зліва та справа, запам`ятати їх. Виберіть геометричну фігуру та введіть цифри без пробілів. З кожною грою кількість чисел буде збільшуватись, відповідно і складність. Тим самим буде збільшуватись зорове поле і тренуватись периферійний зір.

Що тренує.

Гра тренує робочу пам'ять та вербальну пам'ять, зоровий простір і периферійне поле зору.

3. Гра "Чарунки Букв".

Readlax Чарунки Букв

Як грати.

Зосередьтеся на центрі таблиці та знайдіть букви боковим зором, не рухаючи очі. Букви повинні бути знайдені в алфавітному порядку. В грі можливі літери трьома мовами: українською, російською та англійською. Гра "Чарунки Букв" відома ще під однією назвою як таблиця букв Шульте.

Приклад послідовності букв англійською:

"a", "b", "c", "d", "e", "f", "g", "h", "i", "j", "k", "l", "m", "n", "o", "p", "q", "r", "s", "t", "u", "v", "w", "x", "y".

Що тренує.

Гра тренує рух очей, візуальне розпізнавання та розуміння, як по вертикалі, так і по горизонталі. Ця гра ще складніша ніж дві попередні. Якщо ви не запам'ятали послідовність букв, зверху буде відображатись підсвічена літера, яку потрібно знайти в даний момент часу. Чим швидше виконаєте гру тим більше балів отримаєте.

4. Гра "Біграма (дві літери)".

Readlax Гра Біграма

Як грати.

Зосередьтеся на центрі таблиці та знайдіть "біграму" (сполучення з двох літер) за допомогою периферійного зору. В даній грі використовується 49 найпопулірніших біграм в українській мові. За статистикою 100 топ-популярних біграм використовуються в 63 відсотках усіх україномовних словах. Ця гра допоможе розпізнавати по 2-4 слова за одну візуальну фіксацію, що сприяє збільшенню швидкості читання в 2-3 рази. "Біграма" та "Чарунки Букв" дві з найефективніших та успішніших ігор для тренування швидкочитання.

Що тренує.

Гра тренує рух очей, пошук і розпізнавання слів боковим зором.

5. Гра "Чарунки Чисел".

Readlax Гра Чарунки Чисел

Як грати.

Зосередьтеся на центрі таблиці та знайдіть чорні цифри у порядку зростання і червоні у порядку спадання боковим зором, не рухаючи очі. Номери кожного кольору повинні бути задані по черзі - спочатку "1" чорний, потім "12" червоний, "2" чорного - "11" червоного, "3" чорного - "10" червоного і так далі. Ця гра одна з найскладніших. Спробуйте виконувати цю гру не дивлячись на час, концентруйтесь правильно виконати гру. Навіть якщо час закінчиться це не призведе до поразки, ви зможете успішно закінчити гру навіть з нульовим результатом. В цій грі час не важливий особливо в перші дні тренувань. Далі гра буде виконуватись з кожнем днем все простіше і простіше. Гра "Чарунки Чисел" відома ще під однією назвою як таблиця Шульте-Горбова.

Підказка: Сума наступної пари чисел (червона та чорна) завжди буде 13. Наприклад, якщо потрібно натиснути 3 чорні, наступний буде 10 (13 - 3) червоний. Це допоможе менше відволікатись на список чисел, а також буде тренувати робочу пам'ять під час гри.

Що тренує.

Гра тренує рух очей, візуальне розпізнавання та розуміння. Також гра тренує синхронізацію роботи двух півкуль головного мозку.

 

Спробуй ігри для мозку. Читай втричі швидше >>