4 кращих книг про швидкочитання

4 кращих книг про швидкочитання

#1 Додаток для Швидкочитання >>


Інші статті про швидкочитання:
1) Швидкочитання: Топ-5 кращих додатків для iPhone;
2) Як опанувати швидкочитання: 5 Android-застосунків;
3) 5 ігор для мозку щоб читати швидше.


Найбільше багатство сучасного світу це час. Втрачені інвестиції можна повернутись маючи зання в побудові бізнесу чи продажах. А ось час поверненню не підлягає. В наш час будь-яка навичка, що допомагає генерувати вам час для більш необхідних справ безцінна. Одним з таких є вміння читати набагато швидше ніж пересічна людина в декілька разів без втрати розуміння прочитаного. Ви вже зрозуміли, що мова йде про швидкочитання. 

Швидкочитання - це система прийомів, щоб читати швидше, не втрачаючи розуміння. Методи швидкочитання включають в себе: 1) групування слів, читання цілої фрази за одну фіксацію; 2) мінімізацію субвокалізації (промовляння слів у голові); 3) блокування регресії; 4) поліпшення робочої пам'яті; 5) збільшення зорового "вікна" (visual span).

Хочете дізнатися більше про швидкочитання? Ми зібрали список найкращих книг про швидкочитання українською та російською мовами, які допоможуть вам навчитися читати набагато швидше з більшим розумінням:

  • Учебник быстрого чтения (Тони Бьюзен);
  • Прорив у швидкості читання. Книжка за день — це реальність. (Пітер Камп);
  • Быстрое чтение за 10 дней (Эбби Маркс-Бил);
  • Розвиток мозку. Як читати швидше, запам’ятовувати краще та досягати мети (Роджер Сайп);

Учебник быстрого чтения (Tony Buzan)

1. Учебник быстрого чтения (Тони Бьюзен)

Тоні Бюзен (англ. Anthony "Tony" Peter Buzan 2 червня 1942, Палмерс Грін — 13 квітня 2019) англійський автор і консультант з питань освіти. Прихильник технології інтелект-карт та ментальної грамотності.

Книга пропонує ефективну программу, що дозволяє відчутно активізувати роботу та взаємодію очей і головного мозку в процесі читання. Книга ідеально підійде для школярів, студентів, наукових працівників, бізнесменів та просто усіх, хто любить читати.

Огляди читачів з сайту "Goodreads":

"Книга дуже практична. Тут техніки які допомагають значно збільшити швидкість читання книг. Але на практиці помітив, що люди після освоєння практики швидкочитання по різному підходять до її використання. Деякі повністю використовують дані навички, деякі частково, а деякі навчившись відмовляються від нього :)"

"Одна з кращих книг про швидке читання, яку я прочитала."

"книга має деякі важливі поняття, і велика подяка Бузан за його розуміння людських навичок."

"Хороша книга, щоб подвоїти або потроїти швидкість читання .. "

"Цікава та корисна книга дає основні правила швидкого читання з користю великої кількості історичної та сучасної інформації."

Нотатки та цитати з книги:

- "мозг постоянно используется и обучается" (російською)

- "взрослые после окончания формального образования плавно возвращаются к уровню (чтения), присущему ученику начальной школы" (російською)

- "глаз в состоянии разпознать образ (например, самолет или слово) за одну пятисотую долю секунды"

- "Чтение состоит из семи этапов: 1) Распознавание 2) Улавливание 3) Внутренняя интеграция 4) Внешняя интеграция 5) Сохранение 6) Припоминание 7) Коммуникация" (російською)

- "глаза движутся маленькими прижками (саккадами) слева направо, делая краткие паузы, чтобы усвоить одно или два слова прежде, чем возобновить движение и повторить весь указанный процесс" (російською)

- "между очередными приостановками быстрый читатель усваивает не одно слово, а три, четыре или пять" (російською)

 

Breakthrough Rapid Reading (Peter Kump)

2. Прорив у швидкості читання. Книжка за день — це реальність. (Пітер Камп)

Пітер Камп — експерт зі скорочитання, який понад 20 років досліджував цю тему. Створив власну компанію Peter Kump Reading Consultants і давав поради представникам Білого дому, працівникам багатьох корпорацій і приватним особам.

Американський президент Теодор Рузвельт устигав «ковтнути» книжку перед сніданком. Інвестор Ворен Баффет прочитує по 500 сторінок щодня. Засновник Microsoft Білл Ґейтс щотижня перегортає останню сторінку цікавого йому видання. У чому таємниця їхнього супервстигання? Автор цієї книжки переконує, що таких результатів можна досягнути, опанувавши техніку скорочитання (швидкочитання).

Огляди читачів з сайту "Goodreads":

"У перших кількох главах я зміг значно підвищити свою швидкість, не втрачаючи розуміння"

"Я вже читаю щонайменше в 3 рази швидше, ніж я робив до того, як почав читати цю книгу. Це дивовижно."

"Ця книга насправді працює, якщо ви докладете зусиль для щоденної практики."

Вільям Проксмайр, екс-сенатор США, відгук про книгу:  "Техніка скорочитання справді має величезне значення для освіти. І, мабуть, найдешевший та найефективніший спосіб оволодіти нею — прочитати цю книжку."

Нотатки та цитати з книги:

- "завжди були люди - дуже невеликий відсоток від загального населення, - які могли читати з неймовірною швидкістю, просто ковтаючи книжки одна за одною"

- "Скорочитання - це навичка"

- "Якщо ви засвоюєте нову навичку, то вам краще тренувати її потроху щодня."

- "Нас усіх учили читати по одному слову за один раз, і така техніка дає швидкість 240 слів за хвилину. Усе тому, що вашим очам потрібна 1/4 секунди, аби зафіксувати об'єкт. Тому якщо ви читаєте по слову за один раз, як вас учили, то ви читаєте по слову за 1/4 секунди. Нескладні розрахунки дають нам чотири слова на секунду, або 240 слів на хвилину."

- "Якщо говорити про умови під час читання, варто знати дві речі, якими має бути освітлення та яку позу обрати."

- "Єдиний спосіб читати швидше, ніж 240 слів на хвилину, - дивитися на більш як одне слово. Якщо ваше око сприйматиме два слова одночасно, ви зможете читати 480 слів на хвилину. Перший крок ви вже зробили, коли навчилися сприймати набір букв як ці слова. Навчитися розпізнавати одразу кілька слів - питання постійної практики та правильних завдань."

- "субвокалізація, по суті, це схильність проговорювати слова під час читання подумки. Ви не говорите їх у голос, а відтворюєте в голові їх звучання."

- "Менше ніж 1% американців може читати понад 400 слів за хвилину."

- "Візуальне читання - бачити кілька слів і одночасно розуміти їхнє значення."

- "Що ближче читач обізнаний з предметом, про який читає, то швидше він зможе про нього читати."

- "Президент Теодор Рузвельт відомий тим, що читав по книжці щодня перед сніданком... Колишній сенатор від штату Вісконсин Вільям Проксмаєр, один із випускників Інституту вдосконалення навичок читання, читав по книжці в обідню перерву."

Быстрое чтение за 10 дней (Эбби Маркс-Бил)

3. Быстрое чтение за 10 дней (Эбби Маркс-Бил)

Цю книгу написала Еббі Маркс-Біл, консультант з корпоративного навчання ефективному читання, професійний лектор. Автор пропонує методики, завдяки яким ви зможете переглядати великі обсяги тексту і при цьому легко запам'ятовувати прочитане. Закріпити навички допоможуть спеціальні вправи, пропоновані в кожному розділі. Сприймайте цю книгу не як звід правил, а як набір альтернативних прийомів. Автор пропонує випробувати їх усі, а потім вже вирішити, що більше підходить саме вам.

Всього за 10 днів ви:

  • позбудетеся від звичок, що сповільнюють читання;
  • розвинете здатність концентруватися;
  • дізнаєтеся, як ширше використовувати можливості свого периферичного зору;
  • навчитеся вільно переглядати текст і шукати в ньому необхідне, користуватися перевіреними, спеціально розробленими технікою читання;
  • збільшите вашу швидкість читання в два рази.

Огляди читачів з сайту "Goodreads":

"після того, як я пройшов перші 3 глави-дні, я почав читати набагато швидше. Застосовуючи принцип догмату, я закінчив книгу в 2 сеанси в п'ятницю ввечері та в суботу"

 "Добре організована книга з простими та практичними порадами для підвищення швидкості читання та збереження розуміння, корисна для любителів нехудожньої літератури. Я застосував методики до цієї книги, і, як виявилося, потрібно значно менше часу, ніж зазвичай."

"Однозначно є кілька хороших методик для поліпшення читання."

"Вважаю, прочитавши цю книгу, ви зможете перетворити багато сторінок на знання, що відкриває багато можливостей для вашого життя."

Нотатки та цитати з книги:

- "практика - вот главное в повышении скорости чтения" (російською)

- "ваш мозг - это ваш автомобиль, и в ваших силах превратить его в гоночный болид для трассы скоростного чтения" (російською)

- "слова - это символы коммуникации, которые полностью передают смысл, только будучи связанными друг с другмо" (російською)

- "эффективное чтение - это обмен идеями, а не односторонее общение" (російською)

- "с экрана люди читают на 30% медленнее" (російською)

- "чем больше ваш словарный запас, тем проще вам читать быстрее и при этом лучше понимать текст" (російською)

Розвиток мозку. Як читати швидше  (Роджер Сайп)

4. Розвиток мозку. Як читати швидше, запам’ятовувати краще та досягати мети (Роджер Сайп)

Огляди читачів з сайту "Goodreads":

"Мені сподобалася ця книга. Це здорове нагадування про вибір, який ми маємо, і про те, наскільки ми контролюємо своє життя."

"Мені дуже сподобалися перші два розділи щодо вдосконалення пам’яті та техніки швидкого читання."

 "Я навчився читати швидше і, мабуть, збільшив своє розуміння. У решті книги містилися кілька хороших принципів для налаштування себе на успіх."

Нотатки та цитати з книги:

- "Одна з найпотужніших схильностей вашого мозку називаєтся гомеостатичним імпульсом (зона комфорту) - бажанням залишатися на тому самому рівні, де ви є тепер."

- "Навіть невеликі поліпшення у правильній сфері вашого життя дадуть вам у кінцевому результаті величезне покращення"

- "Мовою вашої пам'яті (та й усіх інших функцій вашого мозку) є ОБРАЗИ"

- "Мозок думає приблизно в сім разів швидше, ніж люди говорять!!"

- "основою навчання є ваша спроможність читати розумніше"

- "Усі знають, що діти, які не вміють добре читати, мають потім значно вищу ймовірність невдач у шкільному та дорослому житті"

- "Швидкість читання менше 200 слів за хвилину нижча за середню, і це означає, що вас можна назвати балакуном. Діючи з такою швидкістю, ви, по суті, читаєте собі в голос."

- "Те, наскільки швидше будете читати, залежить від вашого мозку. Адже саме мозок вирішує, скільки інформації впустити у себе. Втім, завжди буде правильно почати з тренування ваших очей, бо майже всі використовують очі неорганізовано."

- "Коли ви читаєте, ваші очі стрибають. Якщо конкретно, вони стрибають чотири рази на секунду"

- "Поле зору. Вашим полем зору називається ширина тексту. яку охоплюють ваші очі при кожній зупинці. Більшість людей читають із найвужчим з можливих полем зору: одне слово на зупинку. Арифметика тут невтішна: якщо ви читаєте по одному слову на фіксацію, це означає чотири слова за секунду й рівно 240 слів за хвилину - середню швидкість читання шестикласника."

- "Насправді розширити ваше поле зору порівняно легко. Треба лише трохи натренувати очні м'язи і попрактикуватися."

- "ваша нестача швидкості читання на рівні шостого класу є наслідком трьох звичок: відволікання, регресії та субвокалізації"

- "ведення повноцінних нотаток дуже швидко підвищить ваше запам'ятовування приблизно до 75%"

 

Тренуй свій мозок, щоб читати втричі швидше >>